info@hetbrouwhuys.nl
Adres: Het Brouwhuys
Postbus 1160
3840 BD Harderwijk
Routebeschrijving

Stentor: Eindelijk een Harderwijks biertje

Stentor 26-05-17 : 

Eindelijk een Harderwijks biertje

Diverse Veluwse gemeenten plus Zeewolde hebben al enige tijd hun eigen bier, maar de Hanzestad liet tot nu toe verstek gaan. Liet, want met de introductie medio volgende maand van het Blonde Hoge Brugge herstelt Harderwijk haar roemruchte brouwershistorie.


Het Poortenbier van stichting Het Brouwhuys Harderwijk krijgt in ieder geval vijf varianten. De naamgeving verwijst naar de vijf poorten die alle handel, dus ook bieringrediënten, onder zich door zagen trekken. Hoewel het avontuur pas een paar maanden oud is, is het de ultieme wens van de initiatiefnemers dat de stad op termijn ook weer een eigen brouwerij met proeflokaal bezit.
Fijnproevers
Het zijn vier fijnproevers die al op diverse lokale fronten maatschappelijke activiteiten uitoefenen. Bert van den Brink van Van den Brinks Schoonmaak gaf de eerste aanzet. Internetmarketeer Ernst Admiraal, reclameman Marcel Schipper en accountant Wessel Hees sloten zich verlekkerd aan. ,,Met eerbied voor het verleden moeten we in Harderwijk een nieuwe bierhistorie opbouwen. Waarom hadden we geen eigen bier terwijl hier al sinds de veertiende eeuw op tientallen locaties gebrouwen werd? Niet voor niets bestaat nog steeds de Brouwersteeg. In onze kloosters konden ze er ook wat van. Rond 1480 bestond het Brouwhuys al. Heel veel hedendaagse toeristen verbazen zich over het ontbreken van een Harderwijks biertje. Wij wilden daar een einde aan maken."


Bierkenner Bert van den Brink die enkele cursussen volgde is samen met een gastbrouwer verantwoordelijk voor de eerste Poortenbieren. Een horecadelegatie kreeg de primeur en bij een ieder viel het gerstenat in goede aarde. Een slijter uit Nunspeet wil het graag en zelfs uit Amsterdam klinkt een roep. ,,We denken voldoende voorraad te hebben voor de komende maanden, maar als het erg in de smaak valt moeten we snel weer bij de brouwer aankloppen. Beide bieren hebben immers een rijptijd van zes weken. Na de lancering hopen wij ons te presenteren op diverse lokale festivals zoals bijvoorbeeld Blije Bietjes komende september."
Wanneer is nog de vraag, maar Brouwhuys Harderwijk zal in ieder geval nog drie andere bieren op de markt zetten. ,,Het ultieme recept zou uit volledig plaatselijke ingrediënten van vroeger moeten bestaan." Daarnaast is de wens de stad weer een eigen brouwerij te schenken. ,,Op dit moment oriënteren we ons op een geschikte locatie!"


De gemeente krijgt op donderdag 15 juni tijdens het vierdaagse Hanzefestival in Kampen de beschikking over de exclusief genummerde oplage van de eerste vijfhonderd flesjes Blond Hoge Brugge bier.
Harderwijk, dat zelf in 2031 de internationale Hanzedagen voor haar rekening neemt, promoot tijdens het Hanzefestival de stad vanaf de driemaster Willem Barentsz.
Vanaf half juni is het Harderwijkse Poortenbier te koop bij de plaatselijke horeca en in de winkel van Egbert van der Vegt aan de Smeepoortstraat.

Naar artikel